Världens godaste pepparkakor

Världens godaste pepparkakor är gjorda på världens godaste pepparkaksdeg. Receptet jag använder mig av kommer från min mormor och det är hon och mamma som alltid bakat de godaste pepparkakorna i hela världen.

Idag inledde jag och barnen årets pepparkaksbak med att göra degen. Barnen har varit laddade sedan i morse när jag berättade att vi skulle göra pepparkakor under eftermiddagen. För ovanlighetens skull gick det ganska snabbt att åka i från stallet där vi spenderar våra fredageftermiddagar. När vi kom hem skulle vi först äta och efter middagen stod barnen och hoppade bredvid mig, ivriga att sätta igång. Degbaket förflöt utan några större missöden mer än att jag spillde ut bikarbonat på golvet och när jag skulle visa min nyfikna dotter hur bikarbonat ser ut. Jag snubblade till när jag försökte undvika att trampa på en hundsvans (förmodligen Farbrorns) och fick göra en häftig undanmanöver med skeden för att inte trycka upp bikarbonaten under näsan på dottern. Det är alltid fullt ös i vårt kök. Alla ska vara med på både lämpliga och olämpliga ställen.

Nu ska degen stå i kylskåpet under natten innan den kan bakas ut. I helgen blir det kakbak.

Mormor Gretas bästa pepparkakor

200g smör
250 g strösocker (2,5 dl)
1 ägg
1 3/4 dl ljus sirap
1 3/4 dl vispgrädde
1 msk ingefära
1 msk kanel
1/2 msk kryddnejlikor
1 struken dsk bikarbonat
500 g vetemjöl

Sirap, socker, margarin och det vispade ägget blandas tillsammans. Grädden vispas tjock. Alla kryddorna och bikarbonaten rörs ner i grädden. Därefter blandas alla ingredienser till en ganska styv deg som får ligga i kylskåpet till följande dag. Då bakas kakorna ut och gräddas i ugnen på 200-225 grader.

Varje år får jag ringa mamma och fråga hur mycket en dessertsked med struken bikarbonat är. Hur många har dessertskedar hemma?  Om jag inte skaffat mig en dessertsked till nästa år vet jag att det går mycket bra att ta en struken, knapp matsked (en sådan man äter med, inte ett mått). Jag måste bara komma ihåg efter den här gången!

När degen var klar var det dags för det obligatoriska pepparkaksdegsprovsmaket. Smaskens! Vi åt inte bara en sked med pepparkaksdeg var. Minst tre blev det. Dessutom har jag gått och nallat lite hela kvällen. Det finns dock massor kvar att baka kakor på i helgen!

 

//Martina

Det här inlägget postades i Bak, Recept. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Världens godaste pepparkakor

  1. Pingback: Lite bus-fika på stranden | Bahamasblogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *