Parmesangratinerad fisk med tomat och champinjon

Idag var det alltså dags att laga den första maträtten från Linas matkasse. Jag valde att börja med fisken eftersom att den lät så fruktansvärt god. Dessutom ville jag laga de färska filéerna så fort som möjligt så att de inte skulle bli dåliga eller att jag skulle bli tvungen att frysa dem, även om frysalternativet naturligtvis skulle ha funkat.

Till detta recept behövdes potatis, basilika, champinjoner, grädde, parmesanost, sejfilé, tomater, salt och peppar. Jag började med att sätta på potatisen. Efter det skulle fisken (600 g sejfilé) sköljas och torkas av och läggas i en ugnsfast form. Uppe på detta skulle 1 dl grädde hällas samt att det skulle kryddas med salt och peppar. Sedan skulle 3 tomater och 125 g champinjoner skivas och läggas över fisken. Till sist skulle basilikan (färsk) och ca 80 g parmesanost strös över innan allt skulle in i ugnen. Först skulle fisken vara inne i ugnen med en temperatur på 175 grader i 15 minuter och efter det skulle ugnstemperaturen höjas till 225 grader och fisken skulle vara inne ungefär 10 minuter till. Min fisk fick stå inne lite extra eftersom att jag inte ville riskera att äta rå fisk, nojig som jag är.

Till detta skulle det även serveras broccoli vilket jag först tänkte skippa eftersom att varken jag eller barnen gillar det. När jag nu ändå hade det hemma i och med leveransen tänkte jag att skulle göra i ordning det ändå och ge det en chans. Både jag och barnen var duktiga och smakade när allt väl var klart men sedan gjorde vi inget mer med broccolin än just smakade… Den fick ligga där alldeles grön och vacker på våra tallrikar, ouppäten, medan vi åt resten av maten! Precis som champinjonerna. Fast de var inte på något sätt vackra utan alldeles grå och sumpiga, så där som svamp kan bli. Dessa små otäckingar lämnade vi till Calle.

Fisken då? Den blev jättesmarrig. Det tyckte även barnen som slevade i sig. Dock vattnade liksom tomaterna ur sig och gjorde grädden tunn. Om det berodde på att jag hade fisken i ugnen lite längre än vad man egentligen skulle vet jag inte. Ett tips för den som har fått Linas matkasse denna vecka men inte lagat fisken än är att använda sig av all parmesanost man fick. I burken fanns 100 g ost men endast 80 g skulle användas. Resterande 20 g finns inte med i något av de andra recepten (om jag inte missat något, förstås) så det är bara att ösa på med parmesanen. Även den som kanske funderar på att laga denna maträtt kan tänka på att det faktiskt inte gör någon skada att vara generös med osten.

Calle som inte gillar fisk var inte så jätteförtjust i denna maträtt eftersom att den färska fisken satte ganska mycket fisksmak på allt. Han petade bort fisken och åt gratineringen samt den överblivna broccolin, men tyckte ändå att allt bara smakade fisk.

Maten räckte gott och väl till vår familj. Dessutom blev det tre lagom matlådor med fisk till mig. Potatis eller ris får jag koka lite extra av och lägga till vid sidan om när maten väl ska ätas.

Så här såg allt ut när det var färdigt. Ha överseende med att jag verkligen inte är någon mästerkock!


 

Det här inlägget postades i Mat, Recept. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *