Knäck – check!

Knäcken är klara och jag lyckades få dem alldeles lagom sega (efter att ha varit tvungen att sticka iväg till affären mitt i ”baket” och handla mer sirap efter en felbedömning – mycket typiskt mig!). Receptet tog jag ur en julgodisbok (Julgodis, 1998. Red: Carin Lindh. Sundbyberg: Bokförlaget Semic) jag fått av mamma i julklapp för många herrans år sedan.

2 dl ljus sirap
2 dl socker
2 dl vispgrädde
50 g finhackad mandel

Blanda sirap, socker och grädde i en tjockbottnad kastrull. Låt blandningen bubbelkoka i ca 30 minuter. Rör om då och då. Droppa lite av massan i ett glas med kallt vatten. Knäcken är färdig om massan stelnar. Rör sedan ner mandel och klicka knäcken i pappersformar. Låt dem stelna. Förvara dem kallt.

Det skulle bli ungefär 80 stycken. Jag fick det att räcka till ca 70 stycken. Dessutom fick min blandning koka nästan 45 minuter och jag rörde om väldigt, väldigt ofta för att inte bränna alltihop.

Smaskigt blev det och julstämningen spred sig i huset av knäcklukten och av snön som äntligen kom! Julgranen står dessutom grön och grann i stugan och nu hoppas jag på minusgrader och ännu mer snö, för jag är girig! Och att vi slipper magsjuka som härjar på sonens avdelning på dagis. Jag vill INTE ha magsjuka i julklapp!

//Martina

Det här inlägget postades i Bak, Övrigt, Recept. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Knäck – check!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *