Fyraårskalas med marsipantårta nummer ett och test av Toppits spritspåse

Min dotter fyllde fyra år i veckan och det har vi i princip firat i dagarna tre. Inte direkt efter varandra. Det första kalaset var i onsdags på själva födelsedagen. Det andra, som i och för sig egentligen var två olika, utspelade sig i lördags. Och det tredje var idag. Efter att varit gräsänka och kalasfixare (och jobbat och skött alla andra hushållssysslor som måste göras alldeles ensam) nästan hela veckan är jag helt slut i kväll. Det blir ingen sen kväll idag precis.

I onsdags bjöds det ju på bullar som jag bakade förra helgen och frös in. Det bjöds även på Märtas Skurna Chokladkakor, Kokoskakor samt en marsipantårta med vaniljkräm och jordgubbar. Hade jag inte varit gräsänka i veckan hade jag gjort min egen vaniljkräm och kavlat marsipanen själv. Men med tidspress använde jag Ekströms vaniljpulver som blandas med mjölk och är jättegod. Det blev första lagret på tårtan. Jag köpte Odenses färdigkavlade gröna marsipan och täckte tårtan med. Egentligen skulle vi haft fler gäster i onsdags men det var en massa sjukdomar och jobb som kom i vägen. Tårtan behövde alltså inte göras så stor som jag hade tänkt från början. Då passade en färdigkavlad marsipan hur bra som helst! Bara att lägga på!

Nästa lager bestod av grädde och färska (svenska) jordgubbar som jag skivade och bredde ut över grädden. Sedan spacklades tårtan med grädde och täcktes med marsipanen. Till sist garnerade jag tårtan med min marsipanhäst, strössel och lite spritsad grädde. För att avslöja hur bra (dålig) marsipanhästen blev kan jag bara citera min dotter: ”Vad är det där?” Jag frågade vad det såg ut som och hon funderade lite och sa till slut: ”En häst!”. Tack. Tack för den!

Tårtbottnar gör jag alltid själv och jag brukar följa Leilas recept. Dessa bottnar blir härligt fluffiga och jättegoda! Dessutom är det lätt att skära ut tre bottnar av själva ”ursprungsbotten”.

Recept (från Leila Lindholms A piece of cake)

4 ägg (Leila rekommenderar ekologiska och jag köper alltid ekologiska ägg, så jag vet inte hur botten skulle bli med icke ekologiska ägg)

1½ dl strösocker

1½ dl vetemjöl

Äggen och sockret ska vispas ”vitt och riktigt pösigt”. Efter det ska vetemjölet försiktigt vändas ner. Smeten hälls i en smörad och bröad form (24 cm i diameter) som ska in i ugnen på 200 grader i tio till femton minuter.

När jag gjorde denna tårta testade jag för första gången Toppits spritspåsar som jag fått av Tania. Dessa var hur bra som helst! Det finns en beskrivning på förpackningen så att man lätt kan montera ihop spritsen. Av de tre munstycken som följde med har jag endast testat två. MEN även om det står att munstyckena går att köra i diskmaskinen är detta inget jag rekommenderar. Två munstycken klarade sig utan någon skavank men det tredje blev alldeles snett och konstigt. Själva påsarna är engångsartiklar av polyeten och slängs efter användning om man inte är riktigt snål, miljövänlig och hurtig som orkar diska dem. Jag är miljövänlig och skulle kanske inte köpa dessa från början men när jag nu har dem hemma och själv saknar sprits, eftersom att jag varit lat och kört sönder den i diskmaskinen, har dessa påsar varit alldeles perfekta. Och jag är inte en tillräckligt fanatisk miljövän för att jag skulle ställa mig och diska dessa engångsspritspåsar ifrån Toppits.

Tårtan blev smaskig och ok utseendemässigt. Hästen blev mest en chokladklump men den blev i alla fall god, vilket var viktigast. Manen och svansen var av lakritsremmar. Tanken var att allt skulle vara ätbart och gott. Det kanske hade varit lättare att använda färdigfärgad sugarpaste, men det är ju inte alls lika gott som marsipan och choklad. Texten på tårtan blev inte riktigt som jag tänkte mig. Jag klippte ut bokstäver som jag la ut och silade florsocker över. Det blev inte särskilt bra, därför fick jag förstärka med ”pyntgelé”. Eftersom att jag gärna driver med mig själv kan jag bjussa på bilder på den färdiga tårtan med chokladklumpen!

 

Det här inlägget postades i Bak, Tester. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Fyraårskalas med marsipantårta nummer ett och test av Toppits spritspåse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *