Focaccia – Leila Lindholm

För ett tag sen gav jag mig på att göra hemmagjord pizza och fick då ett recept av min kompis Anna.
Eftersom hennes son inte tål mjölk är det här receptet perfekt och otroligt gott blir det.
Detta är ett recept på focaccia från Leila Lindholm men går ju även att använda till pizza, använd lite extra mjöl så blir det bra.

Focaccia

  • 1/2 pkt jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 2  msk honung
  • 1 msk flingsalt
  • 7 dl mjöl
  • Olivolja till utbaket
  • Flingsalt till utbaket

Gör så här

  1. Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke.
  2. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
  3. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter.
  4. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.
  5. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.
  6. Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
  7. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. De som gillar rosmarin kan slänga på lite nu.
  8. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.
 

Ät gärna med lite salami eller annan italiensk korv eller skinka.

Låt smaka!!
//Sabina

Det här inlägget postades i Bak, Övrigt, Recept. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *