Baka med barn

Sonen har gått och dragit i sitt förkläde hela veckan och sagt att han vill baka men eftersom att magsjukan härjat här hemma i början på veckan har jag skjutit på baket. Idag tänkte jag att det skulle passa alldeles utmärkt med lite gott fikabröd. Eftersom att båda barnen skulle vara med behövde det vara något relativt lättbakat men samtidigt något som de skulle få jobba lite med. Båda mina barn älskar att baka och att baka med dottern brukar gå väldigt smidigt. Hon lyssnar och gör precis som jag säger. Vi bakar ofta tillsammans. Att baka med sonen på snart två år är… kul… och svettigt. Man måste vara med och passa så att det inte blir några extra deciliter av allt och en matsked bakpulver istället för en tesked… Han är väldigt exalterad när det ska bakas och hämtar i princip allt som finns i skafferiet när vi plockar fram.

Syltkakor, syltgrottor, kärt barn har många namn, tänkte jag först men så slog det mig att min svärmor skickat med dottern ett recept för ett tag sedan på något som kallas Havrekyssar som de bakade tillsammans en gång när barnen var där och jag och min man jobbade. Havrekyssar fick det bli. Det uppfyllde alla mina kriterier samtidigt som kakorna skulle bli goda också. Receptet är hittat i någon veckotidning och eftersom att jag inte kan återge källan ordentligt vågar jag inte publicera hela receptet här. Jag hoppas att det är ok med upphovsmannen.

Först tvättade vi händerna och sen plockade vi fram allt vi behövde.


 

Vi började med att blanda socker och smör i hushållsassistenten. Smidigt.

Sedan hade vi i havregryn, mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Assistenten jobbade på medan barnen la ut något överdimensionerade formar (man tar vad man har!) på en plåt.

Efter det rullade vi bollar som vi la i formarna och klickade jordgubbssylt på. Sedan var det bara att smälla in plåten i ugnen i ungefär tio minuter medan barnen slickade i sig alla rester och jag började med lunchen. Laxfiléer kryddade med citronpeppar och dill i ugnen med kokt potatis och en slags sallad på majs, kidneybönor och gurka med lite olja och persilja stod på menyn. Barnen gillar fisk och det är bäst att passa på att äta fisk när mannen är borta (jobbhelg) för han är inte alls förtjust i det.

När jag precis satt mig ner efter allt sjå i köket och skulle avnjuta första tuggan av laxen var jag snabbt på benen igen för att undsätta dottern (vad gör man inte som mor?!) som på något underligt sätt hade fått in en tofs av sitt långa hår i munnen och lyckats tugga in lax i håret..!

På eftermiddagen fick vi oväntat men otroligt uppskattat och trevligt besök av mamma och barnens ena kusin som kom förbi och fick sig några Havrekyssar.

Havrekyssarna ser kanske ganska oaptitliga ut men de var riktigt smaskiga (när man väl fått av pappret som satt som klister!).

Det blev lekparkshäng och drakflygning och när vi till slut kom in var det skönt att hiva fram en matlåda ifrån frysen. Crêpes (efter pannkakorna jag gjorde förra veckan då jag lyckades välta ut halva smeten över diskbänken, spisen och ena hunden som lägligt och så klart låg på golvet vid spisen. Bästa platsen för världens hungrigaste hund!) fyllda med ostsås och skinka. Till det knaprade vi varsin morot.

Matlådor är räddaren i nöden många gånger!

 

Det här inlägget postades i Bak, Mat. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *